Welcome
Καλώς ήλθατε στο<strong>Φιλολογικό Φόρουμ</strong>.

Βλέπετε το φόρουμ ως επισκέπτης και έχετε δυνατότητα μόνο να διαβάσετε τα κείμενα του ιστοχώρου. Αν εγγραφείτε ως μέλος, θα έχετε το δικαίωμα να γράφετε άρθρα, να σχολιάζετε άρθρα άλλων, να επικοινωνείτε με άλλα μέλη κ.ά. Η εγγραφή είναι γρήγορη και δωρεάν. <a href="/profile.php?mode=register">Γίνετε μέλος τώρα</a>!

Βοήθεια σχετικά με γραμματική

Συζητήσεις για τη γλωσσολογία, τη γλώσσα και την ιστορία της γλώσσας

Βοήθεια σχετικά με γραμματική

Postby jeroen on Sat Aug 01, 2009 3:27 am

Εργάζομαι σε ένα προσωπικό έργο επάνω σε συστήματα αναπαράστασης γνώσης σε υπολογιστή. Ένα μέρος της προσπάθειας περιλαμβάνει την "μηχανιστική" γραμματική ανάλυση λέξεων και σύνταξης μέσα σε κείμενο, συνεπώς χρειάζομαι ένα όσο το δυνατόν πλήρες και φορμαλιστικό βιβλίο της νέας ελληνικής γραμματικής να με καθοδηγήσει. Η πρώτη μου δοκιμή ήταν το σχολικό βιβλίο γραμματικής του Τριανταφυλλίδη, αλλά το θεωρώ απογοητευτικό.

Θα μπορούσε κάποιος να με κατευθύνει σχετικά;

Επίσης, καθώς είμαι νέος στο forum και δεν είμαι φιλόλογος θα ήθελα να ρωτήσω, θα ενοχλούσε να μεταφέρω τυχόν απορίες μου εδώ;

Σας ευχαριστώ.
jeroen

Postby Χρήστος Μ. on Mon Aug 10, 2009 4:35 pm

Jeroen, όχι μόνο δεν θα ενοχλούσε αλλά, εφόσον θεωρείς ότι οι απορίες σου θα μπορούν να απαντηθούν από φιλόλογους, είναι πάντα ευπρόσδεκτες εδώ. Εξάλλου γι' αυτό δημιουργήθηκε το φόρουμ.
Χρήστος Μ.
Διαχειριστής

Postby jeroen on Mon Aug 17, 2009 12:14 pm

Ευχαριστώ.

Ένα καλογραμμένο βιβλίο γραμματικής σε συνάτηση με αυτό που θέλω να κάνω, θα ήταν μια καλή αρχή :)
Δεν έχω τις γνώσεις να ξεχωρίσω κάποιο.
jeroen

Postby ΑΓΓΕΛΙΚΗ on Tue Aug 25, 2009 7:15 am

Νομίζω ότι θα σε βοηθήσει το βιβλίο "Γραμματική της Ελληνικής Γλώσσας" συγγραφείς D. Holton, P. Mackridge, E. Φιλιππάκη - Warbuton, εκδ. Πατάκη. Καλή συνέχεια στο έργο σου.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Re: Βοήθεια σχετικά με γραμματική

Postby xoulk13 on Wed Dec 09, 2009 2:32 pm

Της Φιλιππάκη είναι όντςσ η πιο πλήρης στο γνωστό πρώτυπο γραμματικής. Δομολειτουργική προσέγγιση έχει η γραμματική Κλαίρη-Μπαμπινιώτη με τα ανάλογα υπέρ και κατά...

Του Τριανταφυλλίδη μην πας στη σχολική καλύτερα αλλά στη βελτιωμένη τελευταία έκδοση του Α.Π.Θ.

Πάντως, αν το κάνεις επειδή γουστάρεις και όχι για κάποια εργασία πέρνα μια ανάγνωση και τα 3 αυτά και φτιάξε δική σου γραμματική! Πιο ευκολά θα συναντηθεί έτσι το φορμαλιστικό πρότυπο του υπολογιστή με τις δομές της γλώσσας (βλ. Τσόμσκι)
xoulk13

Return to Γλωσσολογία